Vagons frigorífics

 

  Característiques
  Ample de via 1 metre
  Lontigud entre topalls 9,140 metres
  Longitud de la caixa

8,1 metres

  Amplada de la caixa 2,46 metres
  Altura de la caixa 2,8 metres
  Tara 9,8 tones
  Pes màxim 24,5 tones

Els dos vagons frigorífics que té el Cremallera de Núria van ser concebuts pel transport de tots aquells aliments necessaris pel Santuari de Núria (Restaurants, tendes i empleats). Van venir a ocupar un lloc que faltava en el transport de peribles que no podien aguantar fora de frigorífic per uns quants dies.

Van ser fabricats en el 2005 i numerats com a P25 i P26, i a les parets porten alusius al seu transport en forma d'estrelles de neu. En la seva concepción són bàsicament dos vagons plataforma als que se'ls ha afegit un contenidor de 20 peus, amb accessos laterals mitjançant 4 portes dobles. Els contenidors van estar fabricats pel carrocer Sarquella i porten afegit un compressor Thermo King SL100E.

Els dos vagons fan conjunt amb altres dos vagons de bogies tancats del tipus antic per fer tàndem entre Ribes Vila i Núria. Solen estar estacionats en Ribes Vila, en una via d'estacionamient especial pel carregament al costat dels tallers i des d'on es poden fer les tasques de càrrega i descàrrega. En Núria solen ocupar la via en cul de sac en la que no influeix la diagonal d'escapament.

Solen ser transportats pels automotors Beh 4/8 formant trens de mercaderies als que s'afageixen els vagons necessaris pel transport. Quan no estan en funcionament, ni buits solen estar connectats a la xarxa elèctrica pel funcionament dels seus equips de refrigeració.

Català