Túnel de Rialb

El túnel de Rialb és un túnel de 33 metres excavat a la roca, que es troba al punt kilomètric 4,4 de la línia, encaixonat entre la muntanya i el riu Freser.

Per a la seva construcció s'ha aprofitat part del traçat d'un antic tren a vapor miner que formava part de la mina Saragossa de Queralbs.

La mina Saragossa es troba a 1689 metres d'altura i es va començar a explotar el 1894 per l'extracció d'aresnopirites (veure qualitat de les roques extretes). La mina es troba a la vall del torrent de Tosses, en les proximitats del Col de les Barraques. Des d'allà es transportava el mineral per un aeri fns un lloc intermedi, amb barraques portàtils, donada l'idiosincràsia de l'explotació (per realços). Des d'aquest lloc unes vagonetes transportades per matxos portaven el material fins a Joana Amèlia, des d'on un altre aeri baixava el mineral fins La Farga, i des d'allà fins a Rialb amb un tren miner a vapor amb via decauville.

A la foto de Santi Compte es pot veure la diferència de gàlib entre el túnel superior del tren miner, del tipus decauville i l'inferior, del cremallera de via mètrica. A més, en aquesta boca nord del túnel s'ha hagut de protegit el talud de la muntanya per evitar despreniments de pedres cap a la via.

Una anècdota curiosa ja descrita amb anterioritat és que degut a que la Companyia de ferrocarrils de muntanya a grans pendents no volia perdre el margedret del riu, va haver d'aprofitar la traça de l'antic tren i a més, passar per les propietats de Rialb, i com a compensació, el propietari va tenir un baixadur just a devant de casa seva (en l'actualitat és una casa de repós anomenada Casal Montseny).


Per saber més sobre la mina Saragossa:

Pàgina d'Ignasi Vallvé

Un xic de muntanya i més

 

Català